D66-leider Kaag ziet ‘patroon van vergeetachtigheid’ bij Rutte

Foto: ANP

D66-leider Sigrid Kaag bespeurt “een patroon van vergeetachtigheid” bij haar VVD-tegenhanger Mark Rutte. Zij wil van hem weten hoe hij denkt de schade denkt te repareren die ontstaan is door de chaos in de formatieverkenning, en hoe hij denkt het geschonden vertrouwen te herstellen.

Kaag brengt in herinnering dat Rutte vorige week namens hen beiden liet weten dat tijdens de eerste verkennende gesprekken over een nieuwe coalitie niet was gesproken over de positie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Donderdag bleek dat Rutte dat wel had gedaan “Hier scheiden onze wegen”, aldus Kaag, die woensdag ook al zei dat zij Rutte nooit meer namens haar wil laten spreken.

Het verweer van Rutte dat hij niet gelogen heeft maar zich zijn gesprek met de verkenners niet goed had herinnerd, maakt op Kaag weinig indruk. “Geschaad vertrouwen is niet iets wat u met één opmerking kunt wegnemen”, houdt zij de demissionaire minister-president voor. “Er is zware schade opgelopen. Is het nog mogelijk dat te herstellen, dat is de crux van dit debat, en dat is niet en ja of nee of ‘ik lieg niet’.” Zij roept Rutte op zijn eigen rol veel serieuzer te nemen.