Kaag wil nieuwe verkenner met gezag en afstand tot de partijen

Foto: ANP

D66-leider Sigrid Kaag wil dat een nieuwe verkenner wordt aangesteld met “gezag en voldoende afstand tot de politiek”. Alleen zo kan het publiek weer vertrouwen krijgen in “deugdelijke processen” om na verkiezingen tot een nieuwe regeringscoalitie te komen. Daarmee wil Kaag dus af van de huidige verkenners, partijgenoot Wouter Koolmees en VVD’er Tamara van Ark.

De verkiezingen zijn twee weken geleden gehouden middenin “de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog”, zegt Kaag. “De kiezers gaven ons hun stem, in het vertrouwen dat daar met de grootst mogelijke zorgvuldigheid mee wordt omgegaan.” Zij wijst op de grote problemen die moeten worden opgelost. Dat vroeg om “een correct proces”, vindt zij. “En dat is mislukt.”

Dat VVD-leider Mark Rutte met de toenmalige verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren sprak over de positie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, was “ongepast” en had volgens Kaag “uiterst pijnlijke gevolgen”. Dat rekent zij ook die verkenners aan. “Er zijn fouten gemaakt die niet gemaakt hadden mogen worden.”

Ook de huidige verkenners maakt Kaag verwijten. “De waarheid hebben we nu. Althans, dat denken we. Maar ik vraag de verkenners: waarom heeft het zo lang moeten duren?” De Kamer is volgens haar de afgelopen dagen “onvolledig, onzorgvuldig en veel te traag” geïnformeerd. Dat heeft “het wantrouwen alleen maar vergroot”.

Kaag maakte met haar inbreng haar debuut als Tweede Kamerlid. Ze is nu demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.