Uitrol Janssen-vaccin in Europa uitgesteld vanwege bloedproppen

Foto: ANP

Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. Dat meldt de farmaceut, die tot het uitstel overgaat op advies van de medische instanties CDC en FDA in de Verenigde Staten.

De farmaceut schrijft in een verklaring op de website dat het zich bewust is van een “extreem zeldzame afwijking” waarbij een klein aantal mensen dat het Janssen-coronavaccin heeft gekregen bloedproppen in combinatie met lage bloedplaatjes kunnen krijgen.

Het Amerikaanse RIVM, de Centers for Disease Control (CDC), en de Amerikaanse toezichthouder voor voedsel en medicijnen Food and Drug Administration (FDA) controleren momenteel data van zes gevallen in de Verenigde Staten waarin deze reactie zich heeft voorgedaan. In totaal zijn er al meer dan 6,8 miljoen prikken met het Janssen-vaccin gezet in de VS, aldus de farmaceut.

Het concern werkt ook samen met Europese gezondheidsinstellingen in het natrekken van deze gevallen. Uit voorzorg stelt de farmaceut daarom de uitrol van het vaccin in Europa uit.

De CDC en FDA adviseren mensen die het vaccin toegediend hebben gekregen en binnen drie weken na toediening last krijgen van zware hoofdpijn, buikpijn, pijn in de benen of kortademigheid, contact op te nemen met hun zorgverlener.