Raad voor Cultuur: bijna 500 miljoen extra nodig voor de sector

Foto: ANP

Een investering in de culturele sector levert een belangrijke bijdrage aan het economische en maatschappelijk herstel na de huidige coronacrisis. Om deze aanjaagfunctie van de culturele sector goed te benutten is jaarlijks 477 miljoen euro extra nodig. Dat concludeert de Raad voor Cultuur in een brief aan informateur Tjeenk Willink.

Dit geld is volgens de raad onder meer nodig voor regionale spreiding en verbreding van het aanbod in de culturele sector. Daarnaast is volgens de raad incidenteel 83 miljoen euro nodig voor onder meer digitalisering en het Nationaal Aankoopfonds voor het behoud van erfgoed.

“In economisch opzicht is de waarde van cultuur vaak veel groter dan gedacht. De culturele en creatieve sector draagt jaarlijks met 25,5 miljard euro tot wel 3,7 procent bij aan het bruto nationaal product van Nederland”, stelt de raad. “De totale sector is goed voor zo’n 320.000 banen, 4,5 procent van de totale werkgelegenheid. Daar komen de positieve effecten qua omzet en werkgelegenheid in aanpalende sectoren als horeca, beveiliging, infrastructuur en techniek nog bij.”

Volgens de raad zijn er steeds minder bibliotheken en voorzieningen voor amateurkunst, terwijl hier juist wel veel behoefte aan is. Ook zijn aanpassingen en innovaties noodzakelijk om bij de tijd te blijven door bijvoorbeeld te digitaliseren. Het huidige budget is ontoereikend om alle knelpunten aan te pakken, stelt de raad.

Het Rijk geeft volgens de raad momenteel circa 1 miljard euro per jaar uit aan cultuur; dit is minder dan 0,3 procent van de rijksbegroting. Provincies en gemeenten investeren samen 2,3 miljard euro. “Investeren in cultuur helpt Nederland straks bij het herstel uit de crisis”, aldus de raad.