PvdA en GL komen met wensenlijst voor nieuwe bestuurscultuur

Foto: ANP

Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks komen met een gezamenlijk voorstel voor een nieuwe bestuurscultuur, waarin onder meer wordt uitgesproken “dat burgers niet door de overheid met wantrouwen mogen worden behandeld”. Wetten en regels moeten daarnaast zo worden opgesteld dat er ruimte is voor uitzonderingen voor specifieke gevallen. Ook vragen de partijen structureel geld voor de sociale advocatuur.

In een motie die de partijen indienden aan het einde van een marathondebat in de Tweede Kamer, spreken zij uit dat de Tweede Kamer beter geïnformeerd moet worden en dat er bij het maken van wetten genoeg aandacht moet zijn voor de uitvoeringsorganisaties als de Belastingdienst en het UWV.

De partijen willen dat er meer geïnvesteerd wordt in waakhonden als de Nationale Ombudsman, de Algemene Rekenkamer, de Autoriteit Persoonsgegevens en het Adviescollege toetsing regeldruk. Ook moet er genoeg geld gaan naar organisaties die kritisch kijken naar overheidsbeleid. Of dit soort clubs subsidie krijgen moet afhangen van de kwaliteit, zeggen PvdA en GroenLinks en niet van “de mate van ondersteuning van het kabinetsbeleid.