Wilders voorspelt kabinet-Rutte IV

Foto: ANP

Geert Wilders voorspelt dat de kabinetsformatie zal resulteren in een vierde kabinet-Rutte. De PVV-leider denkt dat er een coalitie komt met VVD, D66 en CDA, aangevuld met GroenLinks, de PvdA of allebei. Zijn hoop dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, heeft hij laten varen.

“Ik denk dat uiteindelijk de kaarten al lang geschud zijn”, aldus de PVV-leider. Hij stelt dat er al tekenen van solidariteit tussen die partijen te zien zijn in de Tweede Kamer. Wilders verwacht niet dat zijn partij onderdeel zal worden van een nieuwe coalitie want “ze hebben ons ongeveer allemaal uitgesloten”. Toch kwam hij opdagen voor een gesprek met informateur Mariëtte Hamer, die hij zelf ook niet zag zitten. “Dat hoort, ik ben netjes. Als ik word uitgenodigd kom ik.”

“De kiezer heeft centrumrechts eigenlijk sterker gemaakt dan centrumlinks, en toch gaat centrumlinks er komen.” Hij kondigde vast aan “bikkelharde oppositie” te gaan voeren tegen een kabinet dat volgens de PVV’er zal leiden tot “meer klimaat, meer immigratie, meer criminaliteit, meer Europa”. Dat is volgens de PVV’er “wat de Nederlandse kiezer eigenlijk niet wil”.