Nederland wil honderdduizenden vaccins naar Suriname sturen

Foto: ANP

Het is de bedoeling dat Nederland 500.000 tot 750.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname stuurt. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid vrijdag. Op z’n vroegst worden de coronavaccins eind juni aan Suriname geleverd. De hoeveelheid en de datum zijn afhankelijk van de leveringen door AstraZeneca.

De vaccins zijn dan beschikbaar, omdat de Nederlandse groepen die AstraZeneca moeten krijgen er dan al mee geprikt zijn. Vaccinoverschotten worden door de Europese Unie via het Covax-programma verdeeld onder armere landen. Maar vanwege de speciale band tussen Nederland en Suriname wil het kabinet deze levering afzonderlijk van Covax doen.

In Suriname wonen nog geen 600.000 mensen. Voor een volledige vaccinatie zijn twee prikken met AstraZeneca nodig.

“Wij zijn ontzettend ingenomen met deze geste. Het brengt ons dichterbij realisatie van ons doel om aan het einde van 2021 minimaal 75 procent van de bevolking te hebben gevaccineerd”, reageert een woordvoerder van de Surinaamse regering. “Het gaat in deze om een geste dus daar zijn wij dankbaar voor. Gezien de hoeveelheden die wij nu hebben is dit meer dan welkom. Wij struikelen niet over het moment dat ze er zijn, maar stemmen onze vaccinatiecampagne hierop af.”

Ook stuurt Nederland “zo spoedig mogelijk” zuurstof, medicijnen en medische hulpmiddelen naar het land. Daar is volgens het ministerie nu acute behoefte aan. Ook de komende dagen is er overleg tussen beide landen “over vraag een aanbod”. Vermoedelijk gaat ook medisch personeel uit Nederland naar Suriname

Eerder leverde Nederland ook al onder meer ventilatoren, medicatie en persoonlijke beschermingsmiddelen.