Elf jaar cel voor ‘Rico de Chileen’ voor leiden moordorganisatie

Foto: ANP

De rechtbank heeft maandag de 47-jarige Richard R., alias Rico de Chileen, veroordeeld tot elf jaar cel. R. heeft een criminele organisatie geleid die liquidaties pleegde en misdaadgeld witwaste. Het Openbaar Ministerie had veertien jaar cel tegen de Chileense Amsterdammer geëist. “Ontluisterend en weerzinwekkend dat u zo over leven en dood denkt te kunnen beschikken”, aldus de rechtbank in het vonnis.

R. heeft volgens de rechter “een goed georganiseerde moordorganisatie” aangevoerd, die telkens “geld of wraak als motief” heeft gehad om mensen te liquideren. Dat die motieven “kennelijk meer waard waren dan een mensenleven maakt een en ander nog afschuwelijker”, aldus de rechtbank.

De rechtbank sprak R. vrij van deelname aan een bende gericht op cocaïnehandel en wapenbezit en kwam daarom tot een lagere straf. Ook de lange duur van het proces woog de rechtbank mee.

R. heeft een crimineel driemanschap gevormd met Ridouan Taghi en Naoufal ‘Noffel’ F., stelt de rechtbank vast, in navolging van het OM. Het dossier bevat vele geheime berichten tussen de drie mannen, waarin over moorden wordt gesproken. “Huiveringwekkende berichten”, aldus de rechtbank, “U bespreekt in korte tijd en op achteloze wijze wie er dood moeten en de manier waarop zij het beste uitgeschakeld konden worden.” De berichten zijn leesbaar gemaakt door specialisten van justitie. Taghi is hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo, Naoufal F. is veroordeeld tot levenslang voor het aansturen van een liquidatie in Almere.

Volgens de rechtbank hebben Taghi en R. er allebei een eigen organisatie op na gehouden en werkten zij in voorkomende gevallen nauw samen. In het vonnis wordt onder meer communicatie tussen beiden aangehaald over moorden waarvoor Taghi zich moet verantwoorden in het proces Marengo, waaronder die op misdaadblogger Martin Kok. Over de liquidatie van Samir Erraghib stelde de rechtbank vast dat R. daar “heel blij” over was, zo bleek uit ontcijferde chats.

Ook de witwasbende van R. kwalificeerde de rechtbank als “een goed georganiseerde machine”. R. waste misdaadgeld wit met de aanschaf van onroerend goed, peperdure horloges en dito auto’s. “U leefde erop los ten koste van de samenleving”, aldus de rechtbank.

Richard R. werd in oktober 2017 in Chili aangehouden en vervolgens aan Nederland uitgeleverd. Hij meent dat justitie “een trofee” van hem heeft gemaakt en heeft de beschuldigingen ontkend.

Justitie werkt aan een tweede strafzaak tegen R., waarin hem rechtstreekse betrokkenheid bij concrete moorden zal worden aangewreven.