Informateur Hamer gaat praten met Kaag en Hoekstra

Foto: ANP

Informateur Mariëtte Hamer ontvangt dinsdagmiddag de partijleiders Sigrid Kaag van D66 en Wopke Hoekstra van het CDA. Zij kondigde eerder al aan dat zij deze week zou benutten voor “verdiepende gesprekken” met partijen die mogelijk een rol kunnen gaan spelen in de kabinetsformatie.

Hamer sprak maandag ook al met Kaag, en daarnaast met VVD-voorman en demissionair premier Mark Rutte. Beiden zwegen na afloop over de inhoud van dat gesprek. “We hebben afgesproken verder onze mond te houden en de informateur de kans te geven om vervolgstappen te zetten”, zei Rutte.

VVD en D66 zijn de twee grootste partijen in de Tweede Kamer en hebben samen het voortouw genomen om tot een nieuwe coalitie te komen. De VVD wil graag dat het CDA daarbij aansluit, maar Hoekstra hield tot dusver de boot af. De christendemocraten leden bij de verkiezingen in maart een gevoelige nederlaag.

Kaag roept al sinds de verkiezingswinst van haar partij dat zij een zo progressief mogelijke coalitie wil smeden. Zij wil daar in ieder geval de PvdA en GroenLinks bij betrekken. Zowel bij het CDA als bij de VVD leven grote bedenkingen bij samenwerking met beide linkse partijen.