Alliantie tegen stigma op sekswerk

Foto: ANP

Een nieuwe alliantie van 22 organisaties zet zich in om het stigma op sekswerk tegen te gaan. De Sekswerk Alliantie Destigmatisering (SWAD) wordt woensdag opgericht op de internationale dag van de sekswerker.

Sekswerkers worden vaak gezien als slachtoffers, stelt de alliantie. Beleidsmakers zouden vooral aandacht hebben voor de koppeling van sekswerk met mensenhandel. “Dit leidt tot een eenzijdige aanpak en stigmatisering van iedereen die een betaalde seksuele dienst aanbiedt”, aldus de initiatiefnemers.

Toenemende regelgeving verslechtert in hun ogen de positie van sekswerkers: “Het leidt voor sekswerkers tot een verminderde toegang tot zorg en politie, uitsluiting van essentiële diensten zoals hypotheken of bankrekeningen, negatieve bejegening door familie en vrienden, psychologische klachten en tot meer geweld.”

Achter SWAD gaan 22 organisaties en initiatieven schuil die zich gezamenlijk inzetten om het stigma op sekswerk te verminderen. De alliantie bestaat onder meer uit veertien sekswerkorganisaties, vijf organisaties voor zorg en maatschappelijk werk uit de vier grote steden en de gemeente Tilburg. Ook het Aidsfonds en de GGD Flevoland maken deel uit van de alliantie.

De organisaties willen hun expertise met elkaar delen en richten zich gezamenlijk op het versterken van bewustwording van overheidsinstanties, genuanceerde beeldvorming, adequaat sekswerkbeleid en een sterke sekswerkgemeenschap.