Ongeveer 13.000 mensen schrappen prikafspraak met Janssen-vaccin

Foto: ANP

Ongeveer 13.000 mensen hebben ervoor gekozen het coronavaccin van Janssen niet te krijgen. Zij hebben via de GGD een nieuwe prikafspraak gemaakt en krijgen nu het vaccin van Pfizer en BioNTech of dat van Moderna. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.

In totaal stonden ongeveer 140.000 afspraken voor het Janssen-vaccin gepland. Dat betekent dat ongeveer 9 procent afziet van dat middel en een ander vaccin krijgt. Het gaat om mensen die in 1967, 1968 en 1976 zijn geboren. Mensen in die geboortejaren hadden het vaccin van Janssen toegewezen gekregen. Mensen uit andere jaren krijgen een ander vaccin. Dat geldt ook voor mensen uit 1982 en daarna, die vanaf nu aan de beurt komen om een afspraak te maken.

Het kabinet heeft besloten om het middel van Janssen niet meer te gebruiken voor nieuwe afspraken. Het is niet uit te sluiten dat mensen na vaccinatie een zeldzame en gevaarlijke bijwerking oplopen. De kans op die bijwerking is klein, maar de kans dat jonge volwassenen ernstig ziek worden van een coronabesmetting is ook heel klein. Daarom adviseerde de Gezondheidsraad om andere vaccins voor die leeftijdsgroepen te gebruiken. Het kan zijn dat het vaccinatieprogramma daardoor wat vertraging oploopt, maar er zijn genoeg andere vaccins beschikbaar en het aantal besmettingen ligt heel laag, dus Nederland kan het zich veroorloven, aldus de raad.