Rechtbank bekijkt rol MH17-verdachten bij vliegramp

Foto: ANP

De rechtbank Den Haag is woensdag begonnen met de belangrijkste vraag in het omvangrijke strafdossier in het MH17-proces: hebben rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko iets te maken met het neerstorten van het vliegtuig? Donderdag wordt hier verder over gesproken.

De voorzitter van de rechtbank liet al nadrukkelijk weten dat de rechtbank pas bij het vonnis antwoord op de vragen kan geven. Op dit moment in het proces worden de bevindingen uit het tienduizenden pagina’s dossier – opgesteld onder meer op basis van bevindingen van een internationaal onderzoeksteam – voorgehouden. De uitspraak in dit omvangrijke proces wordt niet eerder dan volgend jaar verwacht.

Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Het Openbaar Ministerie vervolgt de mannen uit Rusland en Oekraïne voor betrokkenheid. Alleen Poelatov laat zich vertegenwoordigen door advocaten, de rest heeft geen gehoor gegeven aan oproepen om naar de rechtbank te komen.

Na een jaar van voorbereidende zittingen is maandag de inhoudelijke behandeling van het monsterproces begonnen. De rechtbank heeft drie centrale vragen in het proces: is vlucht MH17 neergeschoten met een BUK-raket? Is een BUK-raket afgevuurd vanaf een landbouwveld nabij Pervomaiskyi in Oost-Oekraïne en hebben de verdachten een rol gehad in de ramp? Volgende week krijgt het OM de gelegenheid om delen uit het dossier voor te houden, de advocaten van Poelatov zijn daarna aan de beurt.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines stortte neer in het oosten van Oekraïne, waar op dat moment een conflict gaande was tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen.