Duizenden bomen omgewaaid in bossen bij Leersum door noodweer

Foto: ANP

Duizenden bomen zijn vrijdag omgewaaid door het noodweer bij Leersum. Dat is een eerste schatting van Staatsbosbeheer, dat van een “ongekende” schade spreekt. “Op sommige plekken liggen complete bospercelen plat.” Volgens een woordvoerder hebben de boswachters in Leersum dit nog nooit eerder meegemaakt.

De herstelwerkzaamheden aan onder meer wandel-, fiets-, en mountainbikepaden gaan volgens een woordvoerder “weken, zo niet maanden duren”. Vermoedelijk is het bos zeker een week niet toegankelijk. De boswachters houden er rekening mee dat er ook reeën zijn omgekomen en nesten met jonge vogels uit de bomen zijn gevallen.

Volgens Staatsbosbeheer ligt het zwaarst getroffen gebied in een relatief smalle strook van zo’n 3 kilometer breed en 5 kilometer lang, ten noorden van Leersum tot aan de snelweg A12. Ook het nabijgelegen landgoed Broekhuizen is ernstig getroffen. “Daar is een deel van de laan met bomen omgegaan, waaronder ook enkele monumentale bomen.” Sommige bomen die zijn omgewaaid, waren 150 jaar oud.

De situatie in de bossen is momenteel levensgevaarlijk en de natuurgebieden bij de plaats op de Utrechtse Heuvelrug zijn dan ook afgesloten. Extra toezichthouders zijn ingezet om te controleren dat niemand het gebied in gaat.

Aangezien de bomen in blad stonden, kon de wind ze makkelijker omver krijgen, aldus de woordvoerder van Staatsbosbeheer. De boswachters zijn erg geschrokken van de intensiteit van het natuurgeweld. “Er staat ze heel veel werk te wachten.”