OM komt met strafeisen in drugs- en wapenzaak Martien R.

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie komt donderdag bij de rechtbank in Den Bosch met de strafeisen tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. en dertien medeverdachten.

Ossenaar R. (50) wordt gezien als “de onbetwiste leider” van een criminele organisatie die handelde in wapens en drugs. Onder ‘De Kale’ werkten onder anderen acht familieleden, die allemaal als verdachte zijn aangemerkt. Slechts drie medeverdachten hebben geen enkele familieband met Martien. De inhoudelijke behandeling van de zaak begon ruim zes weken geleden. Het is het grootste drugsproces ooit in Brabant.

De zaak kende een turbulente start omdat nagenoeg alle verdachten én hun advocaten de zaak boycotten. Ze hebben er geen vertrouwen in dat het proces eerlijk is gevoerd. “Het vonnis ligt al klaar”, zei Martien R. eerder. Door de boycot ging de zaak uiteindelijk razendsnel. De rechtbank las de feiten voor uit het dossier en het OM gaf daarna zijn visie. Pleidooien waren er niet; een unieke situatie in een megaproces als dit.

De meeste verdachten werden in november 2019 opgepakt tijdens de grote politieactie Operatie Alfa. Ruim 400 agenten deden daar aan mee en overspoelden het woonwagenkamp in Oss, waar veel van de verdachten wonen. Ook was daar ‘het kantoor’, een schuur waarin leden van de vermeende bende bij elkaar kwamen. De politie had er camera’s en afluisterapparatuur geplaatst. Daarmee werd de familie anderhalf jaar lang afgeluisterd. Dat leverde het grootste deel van het bewijs over de criminele activiteiten die de groep ontplooide. Tijdens het proces werden onder meer beelden getoond van Martien R. in de schuur met in zijn handen een machinegeweer. Ook werden gesprekken over drugs en wapens afgespeeld.

Als alles volgens planning verloopt, pleit donderdag na het uitspreken van de strafeisen alleen de advocaat van Martiens broer Anjo R. nog. Daarna is de uitspraak op 6 september.