‘Zorg lijkt niet geraakt door hack, omvang pas na weekend bekend’

Foto: ANP

De zorgsector in Nederland lijkt niet geraakt door de wereldwijde cyberaanval, meldt expertisecentrum Z-CERT voor cyberbeveiliging in de zorg zaterdag. Pas na het weekend zal meer duidelijk worden.

“Z-CERT heeft op dit moment geen signalen dat de aanval de Nederlandse zorgsector heeft geraakt. Aangezien het nog weekend is, kan de werkelijke omvang pas komende week worden vastgesteld”, aldus het centrum in een verklaring op de eigen website. “De securityspecialisten blijven de aanval monitoren”, stelt de organisatie.

De stichting Z-CERT speurt dagelijks bronnen af naar dreigingen voor de zorgsector. De organisatie is opgericht op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en het ministerie van Volksgezondheid.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd duidelijk dat er een aanval plaatsvond. Vele honderden bedrijven wereldwijd zijn erdoor geraakt. De grote cyberaanval zou het werk zijn van een aan Rusland gelinkte hackergroep. De aanval werd uitgevoerd op het Amerikaanse bedrijf Kaseya, dat voor veel bedrijven de IT beheert. De aanvallers proberen bij de actie ransomware uit te rollen. Daarna kan losgeld geëist worden om ervan verlost te worden.