Gezondheidsraad komt maandag met advies over combineren prikken

Foto: ANP

De Gezondheidsraad komt maandag aan het eind van de middag met zijn advies over het combineren van verschillende soorten vaccins tegen corona. Daarover is al enige tijd discussie.

Onderzoekers van de Universiteit van Saarland in Duitsland bijvoorbeeld stelden kortgeleden dat mensen die na de eerste prik met AstraZeneca een tweede injectie met Pfizer/BioNTech krijgen, een betere afweer tegen het coronavirus ontwikkelen dan na een tweede dosis AstraZeneca.

Alle toegelaten vaccins zijn prima om te voorkomen dat je op de intensive care belandt en de opnames daar lopen dan ook in rap tempo terug. Maar met name AstraZeneca lijkt minder goed in het voorkomen van een besmetting op zich dan de vaccins van Pfizer en Moderna. Daarom gingen er stemmen op om mensen die het met een AstraZeneca-prik moesten stellen, de tweede met een ander middel te geven.

Arts-microbioloog Bert Mulder van het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis zei vrijdag onder meer in het Brabants Dagblad: “En laten ze nu in Nederland juist de kwetsbare 60-plussers ook massaal met AstraZeneca hebben gevaccineerd, terwijl ze gezonde twintigers Pfizer geven. Ik denk dat het mogelijk goed is de 60-plussers snel een derde prik te geven met een mRNA-vaccin als Pfizer.”