Bieb leende in 2020 minder papieren boeken uit en meer e-books

Foto: ANP

Bibliotheken hebben vorig jaar vanwege de uitbraak van het coronavirus veel minder papieren boeken uitgeleend. Door de pandemie moesten deze drie keer een periode de deuren sluiten. Als de bieb wel open mocht, waren minder bezoekers toegestaan. De afname werd enigszins afgeremd omdat mensen meer e-books en luisterboeken leenden. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en KB, de nationale bibliotheek.

In 2020 leenden bibliotheken 29 procent minder fysieke boeken uit, maar 45 procent meer e-books. Bij digitale boeken gaat het nog om relatief kleine aantallen. Het totale aantal uitleningen nam daardoor toch af.

De ledenbestanden van bibliotheken krompen ook in. Vorig jaar waren 3,5 miljoen mensen lid van de bibliotheek, ruim 4 procent minder vergeleken met 2019. Zowel het aantal volwassenen als kinderen en jongeren met een bibliotheekpas nam af.

Bibliotheken bleven ondanks de teruglopende ledentallen en uitleningen financieel gezond. Dat komt omdat deze vooral afhankelijk zijn van gemeentelijke subsidies. Die zijn gemiddeld genomen zelfs gestegen met 3,6 procent. Bovendien hadden bibliotheken lagere lasten. Een daling in de uitgaven van bezoekers kon hierdoor worden gecompenseerd.

Door de uitbraak van het coronavirus konden bibliotheken ook minder activiteiten organiseren, zoals ontmoetingen met schrijvers of debatten. Bibliotheken organiseerden wel meer online. Desalniettemin nam het aantal evenementen af met een derde.