Scheepvaart Maas Limburg naar verwachting tot na weekend gestremd

Foto: ANP

De binnenvaart op de Maas in Limburg blijft naar verwachting tot na het weekend gestremd vanwege de zeer hoge waterstanden, sterke stroomsnelheden en drijvend afval in de rivier. Dat meldt de regiocoördinator voor Zuidoost-Nederland van de branchevereniging voor de binnenvaart Koninklijke BLN-Schuttevaer.

Sinds donderdag 18.00 uur is de Maas van het uiterste zuiden van Limburg tot Noord-Limburg gestremd voor alle scheepvaart. Volgens de regiocoördinator wisten alle binnenvaartschippers een veilig heenkomen te zoeken en zijn er geen incidenten geweest, al hadden sommige schippers wel haast om tijdig van het water te komen en aanlegplaatsen te vinden.

Drijvend afval en drijfhout vormen een gevaar voor de besturing van binnenvaartschepen. Het gaat bijvoorbeeld om bomen, struiken en takken, maar er zouden ook caravans in de Maas zijn terechtgekomen. De regiocoördinator denkt dat het nog wel enige tijd kan gaan duren voordat de rommel is opgeruimd, ook omdat afval naar de bodem gaat zinken. Daarnaast wordt afval stroomafwaarts meegenomen door de Maas.