Tientallen nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis

Foto: ANP

Ziekenhuizen hebben in de afgelopen 24 uur 65 nieuwe coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen. Op de intensive cares kwamen 13 mensen binnen die ernstig ziek zijn geworden nadat ze het virus hadden opgelopen. Omdat ook mensen het ziekenhuis verlaten, steeg de totale bezetting slechts licht.

In totaal liggen nu 428 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 13 meer dan dinsdag, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen liggen nu 322 coronapatiënten, 7 meer dan dinsdag. Op de ic’s steeg de bezetting van 100 tot 106 Covid-patiënten.

Dinsdag noteerde het LCPS nog de grootste toename sinds eind mei. Op de ic’s werden toen 20 mensen binnengebracht en op de verpleegafdelingen 76.

De ziekenhuizen verwachten de komende tijd een verdere toename, aangezien het aantal coronabesmettingen de afgelopen weken hard is gestegen. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers, zei vorige week dat hij er rekening mee houdt dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten kan stijgen tot circa 800. Hij verwacht dat ziekenhuizen dit aan zullen kunnen.

De verwachting is wel dat nu een kleiner deel van de mensen die het virus oplopen in het ziekenhuis zal belanden dan tijdens eerdere besmettingspieken. Dat komt doordat nu vooral jongeren besmet zijn geraakt. Zij stonden achteraan bij de vaccinaties, juist omdat jonge mensen zelden zo ziek worden van het coronavirus dat ze moeten worden opgenomen.