ID&T spant alsnog kort geding aan voor festivals zonder camping

Foto: ANP

Festivalorganisatie ID&T en ruim veertig aangesloten evenementenorganisatoren willen met een kort geding voor 1 augustus duidelijkheid bij de overheid afdwingen voor evenementen zonder overnachting. Maandag werd bekend dat deze evenementen nog tot 13 augustus moeten afwachten om te horen of en onder welke omstandigheden ze nog door kunnen gaan. Alle meerdaagse festivals met overnachting zijn in ieder geval tot 1 september afgelast.

Anderhalve week geleden gaf ID&T aan het kort geding aan te houden, omdat de evenementensector om tafel ging met het kabinet. In dat gesprek kwamen ID&T en de branche samen met de overheid overeen dat het veilig door laten gaan van festivals met overnachting logistiek onuitvoerbaar is. Maar voor de evenementen zonder overnachting zien de festivalorganisatoren geen andere optie dan het kort geding door te zetten om een sneller besluit af te dwingen omdat de risico’s voor de ondernemers en de betrokkenen te groot zijn geworden. De rechtbank is gevraagd op de kortst mogelijke termijn een zitting te plannen.

De organisaties die zich bij ID&T aansloten zijn onder meer die van Paaspop, Apenkooi, Zwarte Cross en Het Amsterdams Verbond.