Kaag: geen goed zicht op hoeveel evacués achterblijven in Kabul

Foto: ANP

Het is momenteel niet goed te zeggen hoeveel mensen achterblijven in Kabul, nu Nederland net als andere landen moet stoppen met de evacuatie. Volgens demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) blijven de lijsten met meldingen groeien en zitten er ook nog een “groot aantal” Nederlanders met hun gezinnen.

Demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) zei woensdag dat het eerder om honderden dan om tientallen achterblijvers zou gaan. Ook zij kon toen geen exactere aantallen noemen.

Inmiddels heeft Nederland zo’n 1500 mensen vanuit Afghanistan kunnen evacueren. De inzet blijft volgens Kaag om hen die recht hebben op evacuatie of terugkeer te helpen. Ze hoopt dat het vliegveld van Kabul niet lang gesloten blijft. Over een ‘plan B’ voor evacuatie, doet ze geen uitspraken. De bijna 120 mensen die het vliegveld nog konden bereiken, kunnen rekenen op Nederlandse hulp verzekerde Kaag.

De poorten van de luchthaven van Kabul zijn inmiddels gesloten en de Amerikanen hebben andere landen “met klem verzocht” om hun evacuatie-operaties af te ronden. Er zouden sterke aanwijzingen zijn voor een terroristische aanslag op de wachtrijen bij het vliegveld. De Amerikanen, die de baas zijn op de luchthaven, vertrekken op 31 augustus. Kaag zei eerder al dat Nederland niet iedereen geëvacueerd heeft voor die deadline.