IND: meer aanvragen vergunningen niet-EU studenten dan in 2020

Foto: ANP

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft afgelopen maanden gemiddeld drie keer zoveel aanvragen voor studievergunningen verwerkt als in dezelfde periode een jaar geleden. Eind juli waren er al meer aanvragen binnengekomen dan in heel 2020 bij elkaar.

Vorig jaar kwamen er vanwege de coronamaatregelen minder aanvragen binnen dan normaal, aldus de IND. In totaal ontving de dienst ruim 12.000 aanvragen voor een vergunning. Eind juli van dit jaar waren er al meer dan 15.000 aanvragen ontvangen.

Vrijwel alle aanvragen (98 procent) zijn gehonoreerd, aldus de IND. De meeste verzoeken komen van studenten uit China, India, de VS, Turkije en Indonesië. Uit Groot-Brittannië zijn tot dusver zeshonderd verblijfsaanvragen binnengekomen. Studenten uit dat land hebben sinds de Brexit ook een vergunning nodig om in Nederland te kunnen komen studeren.

De meeste studenten van buiten de EU willen naar de Universiteit van Amsterdam en de TU Delft. Ze komen het vaakst voor de studies Economics & Business, Engineering, Arts & Culture, Social Sciences, en Science.