Veiligheidsberaad veroordeelt galg in demonstratie

Foto: ANP

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen zijn absoluut niet te spreken over een galg die werd meegevoerd tijdens een demonstratie tegen de coronaregels, zondagmiddag in Amsterdam. Ook het feit dat sommige demonstranten Jodensterren droegen keuren zij zeer af, aldus beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

Volgens de burgemeesters zijn dergelijke “excessen” niet met ingrijpen te voorkomen, aangezien iedereen het recht heeft op demonstreren en op vrijheid van meningsuiting. “Maar het zou goed zijn als mededemonstranten mensen die zulke dingen doen daarop aanspreken. Ik kan me niet voorstellen dat de vele duizenden demonstranten in Amsterdam het allemaal eens waren met dergelijke walgelijke uitingen Zulke dingen moet je niet willen”, aldus Bruls.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft maandag aangifte gedaan van bedreiging, nadat een foto van de galg op Twitter met hem in verband werd gebracht. De galg zou voor hem klaarstaan. De politie doet onderzoek naar de tweet.