Meer Zuid-Limburgse steden schrappen aftrap carnavalsseizoen

Foto: ANP

Na een verbod in Noord- en Midden-Limburg gaat ook de aftrap van het carnavalsseizoen in Maastricht, Heerlen, Brunssum en Kerkrade niet door. De burgemeesters van de drie gemeenten in de voormalige oostelijke mijnstreek hebben besloten de festiviteiten niet door te laten gaan na een opnamestop voor coronapatiënten door de ziekenhuizen van Zuyderland in Heerlen en Sittard. Die ging zondagavond in. Carnavalsvereniging De Tempeleers in Maastricht laat maandag weten dat ook hun opening van het seizoen wordt afgeblazen.

Heerlen, Brunssum en Kerkrade deden maandagochtend een gezamenlijke verklaring uitgaan. Een woordvoerder van De Tempeleers spreekt van een domper. “Maar liever nu een pas op de plaats zodat we met carnaval wat meer kunnen.”

Een woordvoerder van Zuyderland zei maandagochtend “het niet meer aan te kunnen”. Patiënten met corona worden naar andere ziekenhuizen gebracht, die wel nog plaats hebben. “Er is hier geen ruimte meer”, zei hij. “Het is niet meer te doen.”

De opnamestop is voor de drie gemeenten aanleiding de stekker uit de carnavalsevenementen te trekken. “We zijn in overleg getreden met de betreffende organisaties die hebben aangegeven met pijn in het hart onze visie te begrijpen en het besluit te accepteren”, aldus de burgemeesters in hun verklaring.

Ze doen ook een dringende oproep aan het kabinet. “Gelet op de omvang van deze problematiek, en ter voorkoming van een perceptie van onduidelijkheid en mogelijk zelfs willekeur in toepassing van regels, achten de burgemeesters het verstandig dat op landelijk niveau op zeer korte termijn aanscherping van beleid wordt overwogen. Het noodgedwongen nemen van lokale maatregelen maakt de aanpak van de crisis ondoorzichtig en is zeer onwenselijk.”

Vrijdag besloten de zestien burgemeesters in Zuid-Limburg ‘gewoon’ de landelijke richtlijnen inzake corona te volgen. Dat betekent dat in Zuid-Limburg de start van het carnavalsseizoen gevierd mag worden. Heerlen, Brunssum en Kerkrade en de Maastrichtse Tempeleers trekken alsnog aan de rem. In Noord- en Midden-Limburg werden eerder al grootschalige carnavalsevenementen rond de 11e van de 11e verboden.