Meer dan 300 nieuwe coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Foto: ANP

In de Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 306 nieuwe coronapatiënten binnengebracht, het hoogste aantal sinds 4 mei. Daarvan werden er 39 opgenomen op de intensive cares, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In totaal liggen er nu 2071 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 86 meer dan maandag. Dat is het hoogste aantal sinds 18 mei. Precies één jaar geleden, op 16 november 2020, hielden er bijna evenveel Covidpatiënten een ziekenhuisbed bezet. Toen waren het er 2130, ofwel 59 meer dan nu.

Op de intensive cares liggen nu 385 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 5 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten toegenomen met 81 tot 1686.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het LCPS gemiddeld 246 opnames per dag, bijna een kwart (23 procent) meer dan in de week ervoor. Het gemiddelde stijgt nu voor de 35e dag op rij.

Met de zogeheten non-Covid-patiënten erbij, mensen met andere klachten dan een coronabesmetting, hebben de intensive cares nu de zorg voor 881 mensen. Dat zijn er 52 meer dan op maandag. De ziekenhuizen hebben nog 135 ic-bedden over voor noodgevallen. Dat is de kleinste marge sinds 8 april, ruim zeven maanden geleden. De ic’s moeten eigenlijk 188 bedden beschikbaar hebben. Het is de 19e keer in de afgelopen 21 dagen dat ic’s te weinig bedden achter de hand hebben.

Ongeveer vier weken geleden werd besloten om patiënten weer te spreiden over het land. Dit moet de druk op de ziekenhuizen verdelen en zo veel mogelijk voorkomen dat de zorg vastloopt. Op maandag zijn zeven mensen verplaatst naar een andere regio. Sinds de spreiding werd hervat zijn 181 mensen overgebracht naar andere regio’s.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, sprak maandag de verwachting uit dat het aantal opgenomen patiënten voorlopig blijft stijgen. Hij voorziet dat er over ongeveer een week 2600 coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen. Naar verwachting loopt dat aantal de dagen daarna op tot boven de hoogste piek van afgelopen winter, van 2800 mensen.