Uitgeverij Jiskefet-encyclopedie in hoger beroep

Foto: ANP

De uitgeverij van de encyclopedie over het tv-programma Jiskefet gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in het kort geding rond het boek. De rechter gaf begin deze maand de makers van het sketchprogramma gelijk dat elk exemplaar moet worden voorzien van een sticker om aan te tonen dat er geen band bestaat tussen het naslagwerk en de makers van Jiskefet.

“Wij willen dat dit gekke vonnis ongedaan gemaakt wordt”, aldus Brigitte Spiegeler, advocate van Noblesse Uitgevers. Het boek zou eigenlijk begin deze maand uitkomen, maar dat is voorlopig uitgesteld.

Advocaat Onno Hennis, die Jiskefet-makers Herman Koch en Michiel Romeyn bijstaat, wacht af. “We hebben de dagvaarding nog niet ontvangen, dus inhoudelijk kan ik er niets over zeggen. Het vonnis in eerste aanleg was duidelijk. Dus we zien een eventueel hoger beroep met vertrouwen tegemoet.”

Koch en Romeyn stapten naar de rechter omdat zij wilden dat het voor kopers duidelijk is dat zij niets te maken hebben met het boek. De rechter stelde Koch en Romeyn in het gelijk. Volgens de advocaat van de uitgeverij zou het mogelijk moeten blijven om een ongeautoriseerd boek uit te geven over een fenomeen als Jiskefet.