Mensenrechtenprijs voor activist tegen etnisch profileren

Foto: ANP

De Eindhovense activist en gemeenteraadslid voor D66 Mpanzu Bamenga krijgt de prijs MensenrechtenMens 2021, uitgereikt door het College voor de Rechten van de Mens. Bamenga ontvangt de prijs voor zijn inspanningen tegen etnisch profileren.

Bamenga spande met mensenrechtenorganisaties een rechtszaak aan tegen de staat, nadat hij in 2018 door de marechaussee op Eindhoven Airport uit de menigte werd gehaald in een zoektocht naar asielzoekers en criminelen. Hoewel de rechter eerder dit jaar bepaalde dat de marechaussee wel etniciteit mocht laten meewegen bij controles, besloot de dienst vorige maand te stoppen met etnisch profileren.

De andere genomineerden voor de prijs MensenrechtenMens waren Lida van den Broek uit Peize en Marjorie Malbons uit Rotterdam. Van den Broek zet zich in voor etnische diversiteit en Malbons voor schulphulpverlening en budgetcoaching, bijvoorbeeld bij mensen die moeite hebben een uitkering aan te vragen omdat ze door hun migratieachtergrond nog geen goed Nederlands kunnen.

Het College voor de Rechten van de Mens reikt de prijs elk jaar uit aan mensen die zich inzetten voor mensenrechten. Dit jaar werd daarbij gefocust op racisme en bewustwording daarvan.