Remkes: lange formatie vraagt om stevige evaluatie

Foto: ANP

Er moet “een stevige evaluatie” komen waarom de formatie dit jaar zo lang heeft geduurd. Informateur Johan Remkes vindt dat vooral de aanloop naar de formatieonderhandelingen deze keer “buitensporig lang” duurde. “Als het stof is neergedaald” moet dan ook worden onderzocht hoe dit zo kon gebeuren, zegt Remkes.

Volgens de informateur heeft vooral het debat op 1 april voor veel onnodige vertraging gezorgd. Toen hing het politieke leven van demissionair premier Mark Rutte aan een zijden draadje, nadat hij niet de waarheid had gesproken over Pieter Omtzigt en de ‘functie elders’ voor hem. Dit bleek wel degelijk besproken te zijn tijdens de verkenningsgesprekken, terwijl Rutte dat eerder had ontkend. Het leidde tot een grote vertrouwensbreuk, waardoor de formatie in een impasse raakte.

“Dit is een belangrijk moment”, benadrukte Remkes bij de presentatie van het coalitieakkoord. Het land heeft volgens hem “dringend behoefte aan een missionair kabinet” dat op meerdere gebieden echt beleid kan maken.

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp zei bij de overhandiging van het coalitieakkoord ook dat het proces sneller had gekund en gemoeten. Ze zegde toe dat er een evaluatie komt, net zoals na de formatie van 2017. Toen werd ook een ‘record’ gehaald wat betreft de formatielengte.