Scholen na kerstvakantie weer open voor alle leerlingen

Foto: ANP

De scholen in het basis- en voortgezet onderwijs gaan na de kerstvakantie weer open voor alle leerlingen. Ook de buitenschoolse opvang kan weer beginnen. Dat heeft demissionair onderwijsminister Arie Slob bekendgemaakt.

Wel zullen veiligheidsmaatregelen blijven gelden tegen het coronavirus, zoals preventief testen en mondkapjes op de gang vanaf groep zes. Leerlingen met klachten blijven thuis, ouders moeten buiten blijven, leerkrachten moeten onderling afstand houden en alleen online vergaderen.

Het kabinet volgt daarmee volgens Slob het advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat geoordeeld heeft dat de heropening van het onderwijs verantwoord kan. Scholen gingen voor de kerstvakantie een week eerder dicht om de toename van het aantal coronabesmettingen af te remmen.

Studenten aan universiteiten, hogescholen en in het middelbaar beroepsonderwijs moeten voorlopig nog digitaal onderwijs volgen, uitzonderingen daargelaten. Op 14 januari wordt opnieuw bekeken of ook zij weer fysiek onderwijs kunnen krijgen.

Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar krijgen ook meer ruimte voor lichaamsbeweging. Met ingang van 11 januari mogen zij tot 20.00 uur buiten sporten. Nu is dat nog tot 17.00 uur.

Met de heropening van het basis- en voortgezet onderwijs neemt het demissionaire kabinet “bewust” een risico, zegt zorgminister Hugo de Jonge. Want ondanks de strenge lockdown die een week voor kerst werd ingesteld, neemt het aantal besmettingen de laatste dagen weer toe.