Besmetting Hoekstra houdt ook Belgische collega thuis

Foto: ANP

De coronabesmetting van minister Wopke Hoekstra heeft ook gevolgen voor de Belgische collega met wie hij dinsdag dineerde. Zij laat uit voorzorg net als Hoekstra een bijeenkomst met EU-ministers schieten. Hoekstra laat zich ondertussen vervangen door defensieminister Kajsa Ollongren, die toch al even zou aanschuiven.

Buitenlandminister Sophie Wilmès heeft een coronatest ondergaan, die negatief uitviel. Toch zegt ze af voor het treffen van donderdag en vrijdag met haar Europese collega’s van Buitenlandse Zaken en Defensie in het Franse Brest. Dat is voor hen de aftrap van het ambitieuze Franse voorzitterschap van de EU, dat veel werk wil maken van het Europese buitenland- en veiligheidsbeleid.

Hoekstra liet woensdagavond weten dat hij voorlopig in isolatie blijft en thuis werkt, maar geen klachten heeft. Hij zat al in quarantaine na een positieve coronatest bij een van zijn kinderen, eerder op de dag. Maar dinsdag bezocht hij, op zijn eerste reis na zijn beëdiging, Wilmès en EU-buitenlandchef Josep Borrell. Die laatste kiest er niet voor om binnen te blijven en is wel naar Brest afgereisd. Volgens de Belgische en Franse regels zijn Wilmès en Borrell niet verplicht in quarantaine te gaan als zij een boosterprik hebben gehad en geen symptomen hebben.

De bijeenkomst in Brest zou het debuut zijn van Hoekstra en zou hem de kans hebben geboden om kennis te maken met zijn Europese collega’s.