Ontsnapte Nederlander had sinds augustus onbegeleid verlof

Foto: ANP

De 21-jarige man die woensdag om het leven kwam nadat hij twee medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) had gegijzeld, had sinds augustus onbegeleid verlof. Hij werkte door de week buiten de inrichting, maar was volgens zijn werkgever die dag drie uur afwezig geweest. Toen de twee medewerkers hem na de melding van zijn afwezigheid terug wilden brengen naar de inrichting, had hij een vuurwapen bij zich, schrijft minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Weerwind verbleef de jongere in de inrichting op basis van een PIJ-maatregel, ook wel bekend als jeugd-tbs. In de laatste fase van deze behandeling wordt een verlofplan opgesteld.

De minister spreekt van een “verschrikkelijk incident dat veel vragen oproept”. De Belgische en de Nederlandse politie onderzoeken het incident, schrijft de minister. Ook de DJI is gestart met een onderzoek naar de toedracht, net als de gezamenlijke inspecties waarbij het incident is gemeld.

De 21-jarige man liet de medewerkers die hem woensdag ophaalden onder dwang van een vuurwapen naar België rijden. Daar zette hij de medewerkers de auto uit. Zij belden de Belgische politie, waarop een vuurgevecht volgde tussen de politie en de jongere. De ontsnapte Nederlander raakte daarbij gewond en overleed ondanks reanimatiepogingen ter plaatse.

Volgens Weerwind is er nazorg voor het betrokken personeel en medegedetineerden. De nabestaanden van de jongere zijn geïnformeerd, aldus de minister.