Gegijzelde Apple Store en vier anderen krijgen heldenspeld

Foto: ANP

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft donderdag vijf mensen geëerd die in februari de gijzeling hebben moeten doorstaan in de Apple Store op het Leidseplein. Het gaat om de man uit Bulgarije die door de gijzelnemer lange tijd onder schot werd gehouden en vier mensen die zich urenlang verborgen hielden in een kast. Zij hebben van Halsema een heldenspeld gekregen.

“Namens alle Amsterdammers heb ik ze bedankt voor hun moed en daadkracht”, schrijft Halsema op Instagram. Volgens de burgemeester leefde heel het land mee met de Bulgaar, die tijdens de gijzeling “in een split second” besloot om weg te rennen toen hij voor de deur van de winkel het water moest ophalen waar de gijzelnemer om had gevraagd. De 27-jarige verdachte uit Amsterdam rende daarop achter hem aan en werd vervolgens door de politie aangereden. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen.

“Zijn heldendaad is ongelofelijk moedig, ook al ziet hij zichzelf niet als held”, schrijft Halsema over de Bulgaar, die net als de andere vier anoniem wil blijven. Ook zij waren volgens Halsema moedig. “Ondanks hun benarde situatie wisten zij belangrijke informatie over de gijzeling door te geven aan de politie.”

Tijdens de gijzeling schoot de gijzelnemer onder andere op de politie en dreigde hij zichzelf op te blazen. Hij eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta en een vrijgeleide uit het pand. Ongeveer zeventig mensen die zich in het pand schuilhielden werden tijdens en na de gijzeling door de politie in veiligheid gebracht.