Ollongren bezoekt Patriot-eenheden in Slowakije

Foto: ANP

Minister Kajsa Ollongren (Defensie) heeft met haar Duitse ambtgenoot Christine Lambrecht een bezoek gebracht aan de Patriot-eenheden van beide landen in Slowakije. Zij benadrukte daar het belang van de inzet van dit luchtverdedigingssysteem in Oost-Europa. “Deze Slowaakse grenzen zijn ook onze grenzen.”

De Nederlandse en Duitse Patriots zijn nu twee weken operationeel in Slowakije. Ze werden daarheen gestuurd na de Russische inval in buurland Oekraïne en leveren volgens Ollongren een belangrijke bijdrage aan “onze collectieve veiligheid”. Ze kunnen worden gebruikt om vliegtuigen, helikopters en raketten uit te schakelen.

Nederland blijft daarnaast “zo lang als nodig” Oekraïne helpen door wapens te leveren, zegt Ollongren. Zo sturen Nederland en Duitsland samen twaalf pantserhouwitsers naar het land. Met deze wapens, het zwaarste geschut waar de landmacht over beschikt, kunnen doelen op tientallen kilometers afstand onder vuur worden genomen.

De Duitsers leveren de benodigde munitie en gaan daarnaast Oekraïense militairen leren hoe zij de pantserhouwitsers moeten gebruiken. Deze trainingen gaan volgende week van start in Duitsland.