Hoekstra: Nederland blijft Oekraïne ook na oorlog steunen

Foto: ANP

Nederland zal, ook als de oorlog met Rusland voorbij is, Oekraïne blijven steunen. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) tijdens een bezoek aan Kiev laten weten aan president Volodimir Zelesnki. “Oekraïne kan op ons rekenen wanneer de tijd voor wederopbouw aanbreekt”, aldus de bewindsman.

Hoekstra bezocht de Oekraïense hoofdstad samen met zijn Duitse ambtgenoot Annalena Baerbock. Behalve Zelenski spraken de twee ook de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba. Hij kreeg de toezegging van Hoekstra dat Nederland het land blijft steunen met wapens, maar ook met financiële en humanitaire hulp.

Hoekstra bracht ook een bezoek aan Irpin. Die voorstad van Kiev is zeer zwaar getroffen door de strijd met de Russen. “De dramatische verwoesting getuigt van de impact die de oorlog heeft op het leven van de mannen, vrouwen en kinderen die hier wonen”, aldus de minister. “Dit kan niet onbestraft blijven. Nederland zet zich in voor waarheidsvinding en gerechtigheid.”

Behalve ontmoetingen met Zelenski en Koeleba stond ook de officiële heropening van de ambassade in Kiev op Hoekstra’s programma. De Nederlandse vertegenwoordiging in de hoofdstad verhuisde na het uitbreken van de oorlog naar de westelijke stad Lviv, en opereerde ook een tijd vanuit Polen.

Hoekstra bracht kort voor het uitbreken van de oorlog ook al een bezoek aan Oekraïne, samen met premier Mark Rutte. Nederland steunt het land in de strijd tegen Rusland, onder meer door wapens te leveren. Ook wil het kabinet helpen bij het onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden.

Rutte spreekt later deze week via een videoverbinding het Oekraïense parlement toe, zoals Zelenski dat eerder deed bij de Tweede Kamer.