VluchtelingenWerk: situatie in Ter Apel is nieuw dieptepunt

Foto: ANP

VluchtelingenWerk Nederland is erg geschrokken van de situatie bij asielzoekerscentrum in het Groningse Ter Apel afgelopen nacht. “Dat mensen een tijd buiten moesten slapen en bij het hek hebben moeten wachten is echt een nieuw dieptepunt”, aldus een woordvoerder.

Aan het einde van dinsdagavond stonden zo’n vijftig tot zestig asielzoekers bij de hekken van het aanmeldcentrum. De groep dreigde de nacht buiten te moeten doorbrengen, omdat er geen plek voor hen was bij de opvanglocatie. Een aantal mensen lag al onder een deken op de grond. Uiteindelijk was er ruimte gevonden in Budel, maar het vervoer daar naartoe kon niet meer geregeld worden. Daarna is besloten de groep onder te brengen in wachtruimtes in het aanmeldcentrum, zonder bed, maar wel met een dak boven het hoofd.

VluchtelingenWerk benadrukt dat er een structurele oplossing moet komen om dit soort omstandigheden bij Ter Apel te voorkomen. “Nu wordt genoemd dat de opvang niet kon worden geregeld omdat er geen vervoer was. Maar als het centrum zelf minder vol was geweest, dan hadden ze daar opgevangen kunnen worden. Nu blijft er elke keer wanneer op een laat moment mensen aankomen het risico dat er geen bed meer is.”

De problemen bij Ter Apel spelen al geruime tijd. In de centrale opvanglocatie is plaats voor maximaal 2000 vluchtelingen maar het COA moet er bijna elke dag enkele tientallen mensen meer onderbrengen.

Volgens de vluchtelingenorganisatie moet op korte termijn beroep worden gedaan op burgemeesters voor meer opvangplekken. Daarbij verwijst de woordvoerder naar een motie van Suzanne Kröger van GroenLinks die dinsdagavond niet werd aangenomen in de Tweede Kamer. Zij stelde voor om de speciale noodwetgeving, voor voldoende opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen, uit te breiden naar andere groepen, vanwege het enorme tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen uit landen als Syrië, Jemen, Afghanistan en Turkije.

“Deze motie had Ter Apel kunnen ontlasten, maar heeft het helaas niet gehaald. Dat vonden wij gisteravond al bijzonder jammer omdat de situatie heel acuut is, en al helemaal als je dan ziet dat mensen vannacht een tijd buiten moesten slapen.” Dat er binnen enkele weken opvangplekken werden gevonden voor Oekraïners toont aan dat er wel oplossingen mogelijk zijn, aldus de woordvoerder.