Nauwelijks extra bedden voor Oekraïense vluchtelingen

Foto: ANP

Het aantal beschikbare opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen is de afgelopen dagen nauwelijks toegenomen. Het aantal bedden is nog steeds wel voldoende om de stijging van het aantal ontheemden onderdak te bieden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Er worden nu 36.678 Oekraïners door gemeenten opgevangen; een krappe duizend vluchtelingen meer dan donderdag. Het aantal beschikbare bedden is met slechts driehonderd toegenomen tot 45.462.

Bij de gemeenten staan nu ruim 56.860 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Niet alle Oekraïners zitten in een opvanglocatie van de gemeente.

Voor 23 mei moeten gemeenten 50.000 opvangplekken hebben gerealiseerd, zo spraken kabinet en gemeenten begin maart af. Gemeenten worden met klem verzocht om daar bovenop, voor 23 juni, nog eens 25.000 extra noodopvangplekken te regelen.

Gemeenten worden in de steeds moeilijker wordende zoektocht naar noodopvanglocaties binnenkort bijgestaan door de Nationale Opvang Organisatie (NOO), zo heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) recent aan burgemeesters en voorzitters van de veiligheidsregio’s laten weten. Deze NOO heeft contacten met verschillende aanbieders van noodopvang, zoals vakantieparken, hotels en cruiseschepen. De organisatie kan bemiddelen.