Cel- en taakstraffen opgelegd aan relschoppers NAC-stadion

Foto: ANP

Voor de rellen bij het NAC-stadion op 23 mei vorig jaar heeft de rechtbank in Breda maandag aan het merendeel van de 24 meerderjarige verdachten taakstraffen opgelegd tot 240 uur. Aan zeven verdachten zijn celstraffen opgelegd tot 170 dagen, waarvan zestig voorwaardelijk. “Voor politiemensen eindigde die dag in een regelrechte nachtmerrie”, aldus de rechtbank. De rechter noemde het geweld “volstrekt onaanvaardbaar”.

Precies een jaar geleden braken rellen uit bij het stadion in Breda, na de nederlaag van NAC tegen NEC (1-2). Politiemedewerkers stonden doodsangsten uit toen ze werden bekogeld met vuurwerk, stenen, dranghekken en bierflesjes. Ze hadden dit geweld niet eerder meegemaakt en repten van een oorlogsgebied. Ook werden scooters vernield en in het water gegooid.

Brandweermedewerkers kregen eveneens de volle laag, terwijl ze bezig waren met het reanimeren van een NAC-supporter die onwel was geworden. Deze man is overleden.

Verscheidene agenten raakten gewond en politievoertuigen liepen schade op. Alle 24 meerderjarige verdachten hadden een actieve rol, oordeelt de rechtbank. De rechtbank spreekt in het vonnis over een “sfeer van ontremming waaraan iedereen een bijdrage heeft geleverd. Daardoor bleef het geweld voortduren.”

Het extreme geweld heeft een enorme impact gehad op de politiemedewerkers. Sommigen vreesden voor hun leven, aldus de rechtbank. “Agenten in een bus waren bang dat ze levend zouden verbranden. Ze zaten als ratten in de val.”

De jongste verdachten zijn veroordeeld op basis van het jeugdstrafrecht. Zij kregen tachtig uur taakstraf. Een van de twee minderjarige verdachten kreeg een taakstraf van honderd uur, naast een week jeugddetentie voorwaardelijk.

Alle veroordeelde relschoppers dienen bij te dragen aan het vergoeden van de schade aan de gemeente, NAC en de politie, in totaal bijna 60.000 euro.