Einde formatie Amsterdam: PvdA, GroenLinks en D66 sluiten akkoord

Foto: ANP

PvdA, GroenLinks en D66 hebben in Amsterdam na weken onderhandelen een coalitieakkoord bereikt. De drie partijen die het Amsterdamse stadsbestuur gaan vormen, zullen woensdagochtend hun plannen voor de hoofdstad ontvouwen. Dat gebeurt op basisschool ’t Koggeschip in Amsterdam Nieuw-West, meldt de fractie van de PvdA. Dan wordt ook de nieuwe wethoudersploeg gepresenteerd.

De gemeenteraadsverkiezingen waren halverwege maart. Niet lang daarna werd duidelijk dat PvdA, GroenLinks en D66 een nieuwe coalitie zouden vormen. De onderhandelingen duurden vervolgens nog weken.

De PvdA was met negen zetels de winnaar van de Amsterdamse verkiezingen, gevolgd door GroenLinks (acht zetels) en D66 (zeven zetels). De drie partijen samen hebben een meerderheid in de Amsterdamse raad, die 45 zetels telt. De drie maakten ook al deel uit van het vorige stadsbestuur, waarin ook de SP zat.

Vorige maand spraken informateurs Roos Vermeij en Lodewijk Asscher hun verwachting uit dat de formatie van een nieuw stadsbestuur pas begin juni zou zijn afgerond. Ze wezen er toen onder meer op dat er onzekerheden waren over de financiële middelen vanuit het Rijk.