Miljoenenboete voor verkoper van granen, zaden en peulvruchten

Foto: ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) legt een importeur van grondstoffen voor levensmiddelen een boete op van bijna 3,5 miljoen euro. Het bedrijf heeft granen, zaden en peulvruchten verkocht die niet voldeden aan de eisen voor voedselveiligheid. De NVWA meldt niet om welk bedrijf het gaat.

Volgens de autoriteit is er sprake van opzet. De NVWA neemt de zaak dan ook “hoog op”. Inspecteurs van de autoriteit concluderen op basis van onder meer strafrechtelijk onderzoek dat het bedrijf wist dat “meerdere partijen grondstoffen voor levensmiddelen” niet voldeden aan de veiligheidseisen, maar dat de producten toch werden verhandeld. Het is niet bekend welke regels er precies zijn overtreden.

Mede omdat het bedrijf een omzet heeft van “tientallen miljoenen” is besloten tot de boete van enkele miljoenen. Het bedrijf kan nog bezwaar aantekenen.

Wat de gevolgen zijn voor consumenten is niet duidelijk. De NVWA heeft de importeur gesommeerd om “mogelijk schadelijke partijen uit de handel te halen”.