Niet alle veiligheidsregio’s leveren extra plekken asielzoekers

Foto: ANP

Niet alle veiligheidsregio’s zijn bereid een bijdrage te leveren aan de uitbreiding van het aantal opvangplekken voor asielzoekers en statushouders. Maar het “overgrote deel” heeft beloofd zich “tot het maximale” in te spannen om te helpen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) na afloop van overleg met het Veiligheidsberaad.

Het kabinet wilde met alle 25 veiligheidsregio’s afspraken maken over extra opvangplekken om het overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel te ontzien, maar sommige burgemeesters hebben laten weten het echt niet voor elkaar te krijgen, aldus Van der Burg. Hij zegt geen mogelijkheden te zien om gemeenten tot medewerking te dwingen.

De gemaakte afspraken gaan zowel over meer crisisnoodopvang als over de versnelde uitplaatsing van 7500 statushouders naar tussenvoorzieningen, zei minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) voorafgaand aan de ministerraad. Voor de tussenvoorzieningen moet worden gedacht aan omgebouwde kantoren, verpleeghuizen en ziekenhuizen, aldus de minister. “De hele asielketen moet worden verlicht.”

Momenteel verblijven er zo’n 15.000 statushouders (erkende vluchtelingen) in asielzoekerscentra (azc’s) die een reguliere woning moeten krijgen. Vanwege het woningtekort komt die uit- en doorstroom niet op gang, waardoor de azc’s en vooral het aanmeldcentrum in Ter Apel de opvang van asielzoekers niet aankunnen.

Uiteindelijk moet er meer huisvesting komen, aldus De Jonge. Dat kan onder meer door snel flexibele woningen neer te zetten. Die doelstelling wil De Jonge verhogen van 5000 naar 7500. Het kabinet stelt aan gemeenten extra geld beschikbaar voor de inzet van ambtenaren om bijvoorbeeld procedures voor ruimtelijke ordening snel te kunnen doorlopen, zo is verder met de burgemeesters van de veiligheidsregio’s afgesproken.