Yesilgöz noemt neersteken Rushdie ‘verschrikking’

Foto: ANP

Nederlandse politici reageren geschokt op het nieuws dat de bekende schrijver Salman Rushdie is neergestoken in de Verenigde Staten. Premier Mark Rutte spreekt van een “verschrikkelijke aanval” op de auteur. “Wat we altijd vreesden is gebeurd: neergestoken terwijl hij gebruikmaakte van zijn fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting”, aldus de premier.

“Wat een verschrikking”, zegt minister van Justitie Dilan Yesilgöz. “Waar iedereen jarenlang voor vreesde komt helaas, ondanks alle maatregelen, uit”, zegt Yesilgöz over de aanval. “Leef zeer met hem en zijn familie mee. Wat een klap voor hen en de rest van de vrije wereld.”

Ook andere politici reageren geschokt. JA21-voorvrouw Annabel Nanninga noemt de aanval “ziek en ellendig”. Op Twitter schrijft ze: “Laten we hopen dat hij het haalt.” Geert Wilders, leider van de grootste oppositiepartij PVV, noemt het “verschrikkelijk”, SP-leider Lilian Marijnissen vindt het “werkelijk afschuwelijk en barbaars” wat er is gebeurd.

De in 1947 in India in een moslimgezin geboren Ahmed Salman Rushdie werd in de wereld van radicale moslims berucht door zijn boek De duivelsverzen, waar islamieten massaal tegen protesteerden bij de publicatie in 1988. Een jaar later verklaarde de toenmalige sjiitische machthebber in Iran, ayatollah Ruhollah Khomeini (1902-1989), Rushdie vogelvrij en riep op hem te vermoorden. Rushdie, die in Engeland was gaan studeren en wonen, dook tien jaar onder en kreeg permanente bescherming van de Britse politie. Er is op zijn minst één poging gedaan hem te vermoorden, met een mislukte bomaanslag.