Tientallen uit Nederland gestolen zadels teruggevonden in Polen

Foto: ANP

De politie heeft in Polen tachtig paardenzadels teruggevonden die waarschijnlijk bij meerdere inbraken in heel Nederland zijn buitgemaakt. Het gaat onder meer om inbraken begin juni in het Friese Tjalhuizum en Abbega, meldt de politie Noord-Nederland donderdag. Een 32-jarige man is in Polen opgepakt op verdenking van heling, onderzocht wordt of hij ook betrokken is bij de diefstallen.

In de nacht van 2 op 3 juni werden in Tjalhuizum en Abbega tientallen zadels gestolen uit de stal. De gedupeerden schatten de totaalwaarde op 150.000 euro. “De nacht erop werden in Haskerhorne nog eens vier zadels gestolen. De politie startte een onderzoek”, aldus de politie. Het bleek dat in mei en juni ook in Midden- en Zuid-Nederland zadels waren gestolen.

Gedupeerden ontdekten dat de zadels op een Poolse vraag- en aanbodsite te koop werden aangeboden en meldden dit aan de politie. In samenwerking met de Poolse politie volgde een inval bij de aanbieder van de zadels. Hij is opgepakt op verdenking van heling. “De zadels zijn in beslag genomen en momenteel is de politie bezig om de zadels te identificeren, zodat ze in overleg met de Poolse autoriteiten kunnen worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren.”

Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.