Partijen willen snel actie van kabinet na stikstofuitspraak RvS

Foto: ANP

Politieke partijen willen snel actie van het kabinet, na een nieuwe stikstofuitspraak door de Raad van State. De hoogste bestuursrechter oordeelde dat de bouw niet langer vrijgesteld mag worden van stikstofregels, omdat deze maatregel niet voldoet aan Europese regelgeving. Mogelijk loopt de bouw van bijvoorbeeld woningen of windmolens hierdoor vertraging op.

Kamerlid Pieter Grinwis van coalitiepartij ChristenUnie noemt de uitspraak “een harde klap” voor de energietransitie en woningbouw. “Bij beide vraagstukken hebben we juist versnelling nodig in plaats van vertraging, die nu weer dreigt.” Hij vreest dat overheden en ontwikkelaars “weer op boerderijenjacht gaan op het platteland”, om die uit te kopen en zo stikstofruimte te vinden. Hij vindt dat de politiek “zorgvuldig én voortvarend aan de slag moet met de aanbevelingen van Remkes”. D66-Kamerlid Faissal Boulakjar spreekt van “een klap voor de bouw van huizen”. Volgens hem moet het kabinet nu “vol aan de bak” zonder “juridische geitenpaadjes”.

Ook vanuit de oppositie klinkt een roep tot actie. PvdA-Kamerlid Joris Thijssen vindt dat het kabinet “niet langer mag dralen maar moet handelen”. Hij wil dat boeren snel perspectief krijgen en dat het kabinet ook met stikstofdoelen komt voor de industrie, het verkeer en de luchtvaart. Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt het tijd voor actie: “Het kabinet MOET gaan regeren”, schrijft hij op Twitter. Christine Teunissen, plaatsvervangend fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, spreekt van een “vernietigende uitspraak” van de Raad van State. “Het kabinet kan niet anders dan snel en fors ingrijpen in de veehouderij, industrie en lucht- en scheepvaart.”

Verantwoordelijke ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) hebben nog niet gereageerd op de uitspraak. Later woensdag komen zij met een verklaring.