Advocaat Roethof en Op1-presentatrices naar training taser

Foto: ANP

Advocaat Gerald Roethof en Op1-presentatrices Natasja Gibbs en Nadia Moussaid gaan in op de politie-uitnodiging voor een training met een stroomstootwapen. Dat heeft de eindredactie van Op1 de politie laten weten. Ook Tweede Kamerlid Sylvana Simons kreeg een uitnodiging. Of zij daarop ingaat, is nog niet duidelijk.

Aanleiding voor de uitnodiging is de uitzending van afgelopen vrijdag, waarin het stroomstootwapen ter sprake kwam. Roethof en Simons zaten aan tafel en deden daar kritische uitspraken over het gebruik van het wapen. Het zou onder meer te makkelijk worden gebruikt.

Volgens de politie bleek uit de uitzending dat Simons en Roethof, en ook de presentatoren Gibbs en Moussaid, “geen volledig beeld hebben van inzetcriteria, werkwijze en langlopende pilot van het stroomstootwapen in Nederland”. In reactie op de uitnodiging zei Roethof dat hij wel kennis van het onderwerp heeft, maar dat hij die “lang geleden” heeft opgedaan en dat hij “nooit uitgeleerd” is.

Het onderwerp kwam in Op1 aan de orde naar aanleiding van een arrestatie in de Verenigde Staten, begin deze maand, die fataal afliep. Een zwarte man, toevallig een neef van Black Lives Matter-oprichter Patrisse Cullors, werd door de politie in Los Angeles tot twee keer toe 30 seconden getaserd terwijl hij al op de grond lag. Hij overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

Volgens de politie is het gebruik van het wapen in Nederland op geen enkele manier te vergelijken met dat in de VS, zo zei een woordvoerder maandag tegen het AD.