Werkstraf voor plakken flyers met foto’s politici op schietschijf

Foto: ANP

Een man en een vrouw hebben maandag een werkstraf van 90 uur opgelegd gekregen van de politierechter in Den Haag, omdat zij in mei 2021 op verschillende plekken in Amsterdam flyers hebben opgeplakt met daarop een schietschijf en in het midden de hoofden van politici Mark Rutte, Sigrid Kaag en Hugo de Jonge. “Ik vind het kwaadaardig en schadelijk”, zei de rechter.

Richard de H. (46) bekende dat hij degene was die de flyers had meegenomen bij een eerdere coronademonstratie, waar ze in kraampjes zouden hebben gelegen, en dat hij ze vervolgens in de buurt van het Museumplein op meerdere plekken opplakte.

Eline van ‘t N. (45), die eerder is veroordeeld voor het filmen van de zogeheten fakkeldrager voor het huis van Kaag, legde op haar beurt uit dat zij beelden hiervan maakte. Wie de flyers gemaakt heeft, is niet bekend geworden.

Het duo zei maandag spijt te hebben van wat er is gebeurd. Dat het opgevat zou kunnen worden als doodsbedreiging, hadden ze niet voorzien, bleek uit hun uitleg. “Het gaat er bij mij niet in dat dit kattenkwaad was”, zei de rechter hierop, waarbij ze zich ook liet ontvallen dat een gevangenisstraf passend zou zijn.

Dat die er niet komt, ligt grotendeels aan de verdachten zelf. Zij zijn beiden “een ander pad” ingeslagen, vatte de rechter het samen. Zo zit Van ’t N. volop in haar re-integratie na haar veroordeling in de ‘fakkelzaak’. In deze zaak loopt overigens een hoger beroep. Ook speelt mee dat het plakken in 2021 plaatsvond en het dus vrij lang heeft geduurd voordat de zaak behandeld werd. Ze volgde daarom de eis van de officier van justitie.