Veel Nederlanders besparen energie door minder verwarming in de nacht

Foto: Marcus Winkler via Unsplash

Met de hoge energieprijzen en duurzaamheid in gedachten, loont het voor huizenbezitters steeds meer om na te denken over het energieverbruik van hun woning. Maar nu deze week de temperatuur overdag naar verwachting maar een paar graden boven nul en ’s nachts rond het vriespunt ligt, is het verleidelijk om wat te spelen met de thermostaat. De verwachting is echter dat de energietekorten de komende jaren groter zullen worden. Natuurlijk zorgt het prijsplafond voor enige verlichting wat betreft de kosten van gas maar het is nog steeds heel verstandig om zuinig te zijn met je gasverbruik en er gewoon maar aan te wennen dat je huis wat kouder aanvoelt dan voorheen in de herfst en winter.

Verwarming ’s nacht uit? 

Zo adviseert Milieu Centraal om in de nacht de thermostaat op 15 graden te zetten. Energieleverancier Essent geeft als tip dat je de thermostaat in de slaapkamer ’s nachts ook gewoon uit kan doen. De Volkskrant heeft op basis van de huidige energieprijzen berekend dat door je slaapkamer niet te verwarmen je zo’n 100 kuub per jaar bespaart.

Als je echter vloerverwarming wil gebruiken in deze tijd, is het verstandiger om de verwarming ’s nachts iets hoger te laten staan. Dat klinkt tegenstrijdig want het is toch zo dat met warmtebuizen in je vloer je ongeveer 20 procent minder energie verbruikt dan met traditionele radiatoren?

Wat zijn dan de voor- en nadelen van vloerverwarming? Nieuws.nl zocht het voor je uit.

Voor- en nadelen van vloerverwarming 

Doordat vloerverwarming de warmte goed verdeeld over de woning, kun je met minder energie je huis opwarmen. Je hebt namelijk niet slechts een paar punten (radiatoren) waar de warmte vandaan moet komen. Bovendien stijgt de warmte gemakkelijk door de hele woning op. Dit zorgt voor een zeer efficiënte manier van verwarmen. En efficiëntie zorgt voor lagere kosten.

Nu zijn er wel verschillende vloerverwarmingen. De werking van het grote oppervlak met opstijgende warmte is hetzelfde maar elk systeem heeft  eigen voor- en nadelen. Vloerverwarming aanleggen door middel van water zorgt voor de beste warmtegeleiding. Bij deze methode wordt de vloerverwarming geplaatst in  zandcement en wordt gebruikt als ondervloer. Bij een droog systeem komt de vloerverwarming niet in contact met zandcement maar worden de verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten verwerkt. Een elektrische vloerverwarming wordt voornamelijk ingezet als bijverwarming. Denk bijvoorbeeld aan badkamers of andere ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden. Elektrische systemen zijn vooral aantrekkelijk omdat het installeren niet al te duur is. De vloerverwarmingsmatten zijn eenvoudig te leggen en daarnaast heb je ook geen dure voorzieningen nodig zoals een cv-ketel met bijhorende leidingen.

Het nadeel is echter dat vloerverwarming een relatief grote installatie nodig heeft en het even kan duren voordat het huis op temperatuur is. De thermostaat een paar graden hoger zetten en verwachten dat je binnen een uur een veel warmer huis hebt, is dus wishful thinking. Vloerverwarming heeft altijd even de tijd nodig om het huis te verwarmen.  Als je de vloerverwarming echter goed instelt, kun je dit probleem al snel voorkomen. Lees ook meer op www.fhcn.nl

Cookieinstellingen