Van Ameland tot Brabant: noorderlicht op veel plekken gezien

Foto: ANP

Op verschillende plekken in Nederland was zondagavond het noorderlicht te zien. Het natuurverschijnsel werd waargenomen van de Waddeneilanden tot in het zuiden en aan de westkust.

Het noorderlicht was tussen 22.30 en 22.45 uur zichtbaar in ons land, meldt Weeronline. Er kwamen meldingen vanuit onder meer Ameland, Friesland tot aan Egmond aan Zee en Noord-Brabant. De weersomstandigheden om het te zien waren gunstig: het was helder zondagavond.

Het noorderlicht, ook wel poollicht genoemd, wordt op 800 tot 1000 kilometer boven het aardoppervlak veroorzaakt door een wolk van elektrisch geladen deeltjes die afkomstig is van de zon. Die deeltjes worden met een snelheid van 300 tot 700 kilometer per seconde de ruimte in geslingerd. In de atmosfeer botsen deze deeltjes met zuurstof- en stikstofdeeltjes waardoor er energie vrijkomt en er kleuren te zien zijn aan de hemel.

Door het aardmagnetisch veld worden de elektrisch geladen deeltjes aangetrokken richting de noordpool en de zuidpool; het is dan ook bijzonder dat het fenomeen tot in Nederland te zien is. Niet alleen Nederland werd zondagavond getrakteerd op het kleurenspektakel: ook in Schotland, Noord-Ierland en tot in het zuiden van Engeland werd het waargenomen.

Het is onmogelijk te voorspellen wanneer en waar het verschijnsel zich voordoet, volgens Weeronline zijn er maandagavond weer kansen dat het noorderlicht te zien is. Vooral in Noord-Nederland kan er mogelijk een gekleurde gloed gespot worden aan de hemel, maar die wordt niet zo fraai als zondagavond. Het wordt sowieso lastig om het te zien, aangezien er in de avond en nacht naar dinsdag meer bewolking is. De avonden en nachten erna zijn naar verwachting wel weer helder.