Bergen verongelukte intercity naar verwachting over paar dagen

Foto: ANP

Het duurt naar verwachting nog wel een paar dagen voordat de intercity die in Voorschoten ontspoorde na een botsing met een bouwkraan kan worden weggetakeld. Volgens spoorbeheerder ProRail kijkt het hijs- en transportbedrijf Mammoet momenteel hoe het de zwaar beschadigde trein kan weghalen.

Dat is ingewikkeld, aangezien hiervoor een speciale installatie moet worden gebouwd, zegt een woordvoerder van ProRail. Die weegt tussen de 100 en 200 ton en dat maakt het lastig er in de directe omgeving, met een weiland, een sloot en een smalle weg, plek voor te vinden. “Mammoet is nu druk bezig om te kijken hoe ze dat gaan doen.”

Een groot deel van de goederentrein die tegen een bouwkraan botste in Voorschoten is inmiddels verplaatst naar het naastgelegen station. Woensdagochtend stonden er nog twee wagons, die een lading kalk zijn verloren. Naar verwachting wordt dat later op de dag opgeruimd en kunnen zowel de resterende wagons als de verwoeste bouwkraan worden weggehaald.

“Zodra dat weg is, kunnen we beginnen met het herstel van het spoor”, aldus de woordvoerder. “Zo is een paar honderd meter aan bovenleiding en een deel van de rails kapot, evenals de bovenleidingportalen en dwarsliggers.” Op dit moment wordt er volgens hem geen onderzoek meer gedaan op het spoor.

De goederentrein kwam dinsdagochtend vroeg in botsing met een bouwkraan, die op het spoor stond vanwege werkzaamheden. Vervolgens ontspoorde de intercity doordat de kraan of brokstukken daarvan op het spoor waren terechtgekomen. Een deel van de trein belandde in een weiland.

Bij het ongeluk viel één dode, een medewerker van bouwbedrijf BAM waarvan de bouwkraan was. Zo’n dertig mensen raakten gewond, van wie er negentien naar het ziekenhuis moesten. Drie gewonden liggen nog op de intensive care.