260 dagen cel geëist tegen man die school Oisterwijk binnendrong

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag 260 dagen celstraf en tbs met voorwaarden geëist tegen een 20-jarige man die in november vorig jaar een basisschool in het Brabantse Oisterwijk binnendrong. Hij wordt beschuldigd van dreigen met een terroristisch misdrijf, ook al bleek achteraf dat hij geen extremistische gedachten had.

Sofian T. drong op 14 november rond 08.00 uur de school aan de Willem de Zwijgerlaan in Oisterwijk binnen, waar hij meerdere docenten zou hebben bedreigd. De man zou in gebrekkig Engels hebben gezegd dat hij gewapend was, een bom bij zich had (terwijl hij naar zijn buik wees) en iedereen zou vermoorden. Ook zou hij “Allahu akbar” (God is de grootste) en “terrorisme” hebben geroepen.

Na de vermeende uitlatingen werd de school ontruimd en volgde een grote politie-inzet. Ook andere basisscholen in de regio hielden hun deuren gesloten. In en rondom het schoolgebouw werden geen wapens of explosieven gevonden. Bij de man zelf ook niet. Die werd rond 12.20 uur in de omgeving opgepakt. De verdachte verklaarde dat hij wel op de school was geweest, maar de uitlatingen niet had gedaan. Hij zei dat hij veel had gedronken en geblowd.