Staatsloterij misleidde deelnemers

De Staatsloterij heeft zich tot 1 januari 2008 schuldig gemaakt aan misleiding van de deelnemers. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Grotere prijzen van vijftigduizend en honderdduizend euro vielen ook op loten die niet waren verkocht. Daardoor keerde de Staatsloterij minder uit dan was beloofd.

De zaak kwam aan het licht door een uitzending van Tros Radar in oktober 2007. Daarop spande de Stichting Loterijverlies namens 23 duizend gedupeerden een rechtszaak aan tegen de Staatsloterij. De rechtbank stelde de stichting in 2010 in het ongelijk.

Volgens het hof heeft de loterij zich echter wel degelijk schuldig gemaakt aan misleiding. In de reclame-uitingen, waarin bijvoorbeeld melding werd gemaakt van twintig prijzen van honderdduizend euro, werd niet aangegeven dat deze prijzen ook op niet verkochte loten konden vallen.

De Stichting Loterijverlies wil nu dat de Staatsloterij de gedupeerden het geld teruggeeft dat zij tussen 2000 en 2008 aan loten hebben besteed. Volgens een woordvoerder gaat de stichting eerst met de Staatsloterij aan tafel om dat te bespreken. “Maar als dat tot niets leidt, gaan we weer procederen.”

[!youtube:AGxQ0ZxkyUU!]